تقویت مهارت شنیداری (listening) و بررسی ابعاد کلی آن
مهارت شنیداری و روشهای تقویت آن
شاید همه ما بتونیم درک کلی از زبان رو داشته باشیم. در بخشهای مختلف زبان از writing، speaking reading گرفته تا listening، که به صورت دست و پا شکسته میدونیم اما، واقعا کدوم یکی از این موارد نیاز به تمرین بیشتری داره؟ شما تو کدوم یکی توانایی بالاتری دارید؟ اگه در بخش مهارت شنیداری (listening) ضعیف هستید، پس حتما به این مقاله نیاز دارید. با 24talk.ir همراه باشید.
در آزمونهای زبان، بخش listening همواره کمترین نمره رو برای داوطلبان به همراه داشته. اغلب داوطلبان در بخش شنیداری ضعیف هستند. آیا شما هم این مشکل رو دارید؟ آیا موقع شنیدن واژه ها و slugs به مشکل برمیخورید؟ جای نگرانی نیست. اغلب داوطلبان چنین مشکلی دارند.
باید توجه داشت، که سیستم شنیداری در کنار سیستم گفتاری در زندگی روزمره اتفاق میافتد و امکان تسلط به صورت تک واحد بر روی آنها به شدت کم است. این دو توانایی مکمل همدیگر هستند.
سال 2010، تحقیقاتی در ترکیه توسط زکیه تاویل صورت گرفت که نشان داد، میزان افزایش مهارت شنیداری (listening) در زبان آموزانی که تمرینات، به صورت مکمل با گفتمان (speaking) انجام گرفته، بیشتر از دانشجویانی بوده که تنها تمرینات listening انجام داده اند.
چرا درک شنیدههای هر زبان جدیدی دشوار است؟
هر زبان جدیدی که برای یادگیری اون اقدام میکنید، سختیهای خاص خودشو داره. اما واقعا یکی از سخت ترین بخشهای زبان جدید، مبحث شنیداری است. اما دلیل این دشواری چیست؟ آیا همه در بخش listening این مشکل رو دارند؟ باید جواب داد بله. این مشکل برای همه پیش میاد. اما دلایلش چی؟ در زیر به بررسی چند دلیل میپردازیم.
الف: تفاوت واحدهای شنیداری و اصطلاحات با منابع استاندارد. در این بخش شما اغلب در مکالمات روزمره و عامیانه شاهد کوتاه شدن کلمات و یا خوانده نشدن برخی حروف خواهید شد. اتفاقی که در حالت رسمی زبان رخ نخواهد داد.
ب: ادغامهای عامیانه و تلفظ راحت تر. اتفاقی که بین تمام زبانها رخ داده و در زبان انگلیسی هم در مکالمات عامیانه شاهد آن هستیم.
ج: درک موقعیتهایی که تا به حال اصلا تجریهای در مورد ان از قبل نداشته اید. در میان مکالمات، شما اغلب به صورت اتفاقی، وارد مباحث و مکالماتی قرار میگیرید که همواره کلمات جدید به همراه دارند. مباحثی که شما قبلا برای یادگیریشان اصلا تمرینی نداشته اید.
بعد کیفی منابع شنیداری
اما برای تقویت سیستم شنیداری، بهتره به سراغ فیلمها و منابع شنیداری برید که نه دشوار هستند، نه خیلی ساده. متریال شنیداری زبان انگلیسی از لحاظ دشواری به سه دسته زیر تقسیم میشوند که شامل:
- منابع خیلی دشوار. این منابع هیچ کمکی به شما نمیکنند. چرا که کلا تمام مطلب ارائه شده را نمیفهمید. علاوه بر آن حتی قادر به درک برخی کلمات نیز نیستید. این چالش بی نتیجهای است.
- منابع خیلی ساده. این منابع هم مانند منابع خیلی دشوار اصلا به شما کمک نمیکنند، گرچه شما هم کلمات را متوجه میشوید هم موضوع چالش شنیداری، ولی به هیچ عنوان بخش شنیداری شما تقویت نخواهد شد. چرا که شما به چالش کشیده نخواهید شد.
- منابع با دشواری متوسط. این منابع اغلب برای شما مفیدند. چرا که شمارا به چالش کشیده و شمارا برای درک کامل مطلب به تکاپو میاندازد.شاید برخی کلمات را متوجه نشوید اما مفهوم کلی شنیدهها را خواهید فهمید.
اما برای تقویت سیستم شنیداری، بهترین راه قرار گرفتن در شرایطی است که تمام زمینهها رنگ و بوی انگلیسی داشته باشد. یعنی تمام مدت زمان زندگی روزمره خود را با زبان لاتین پشت سر بگذارید. اگر در چنین شرایطی قرار ندارید، حداقل به گفت و شنود با یک فرد انگلیسی زبان بومی بپردازید.
مشکل اصلی در تقویت مهارت شنیداری، تفاوت بین شنیدهها و بخش نوشتاری آن متن است. یعنی آنچه میشنوید با آنچه که روی کاغذ مینویسید، تفاوت زیادی دارد. علت آن است که برخی حروف بین کلمات خورده میشوند و یا انقدر ضعیف ادا میشوند که گوش شما به آنها عادت ندارد.
چند نکته
1- تا میتوانید خودتان را به گوش دادن عادت دهید. مهم نیست در طول روز در چه حالی هستید. باید گوش دادن به زبان انگلیسی مانند نفس کشیدن برای شما ضروری باشد.در مترو، باشگاه و هرجایی که لازم است انگلیسی گوش دهید. حتی اگر به طور کامل متوجه نمیشوید.
2- گوشتان را به سبکهای مختلف (رسمی و غیر رسمی) شنیداری عادت دهید. سخنرانی ها، اخبار، فیلم، آهنگ، مستندات، رادیو و … .
3- برای گوینده، بخش هایی را پیش بینی کنید. با توجه به سطح توانایی خود بخش هایی از متن های شنیداری را قبل از شنیدن پیشگویی کنید.
4- آنچه میشنوید را روی کاغذ بیاورید.
منابع مورد نیاز برای تقویت مهارت شنیداری
منابع مختلف برای تقویت مهارت زبانآموزان، در بخش listening بسیار متفاوت است. این منابع به بخشهای گوناگون تقسیم میشه که میتونه یا منابع عمومی باشه یا بصورت اختصاصی. با توجه به نیاز شما، باید در بین منابع تنوع زیادی داشته باشید. اما نکته ی قابل توجه تمرین است.
نکته: باید توجه داشت که منابعی که استفاده میکنید باید به دوبخش انگلیسی بریتانیایی و انگلیسی امریکایی تقسیم بشه. سپس شما برای تقویت به یکی از دو سبک شنیداری عادت کنید و مسلط بشید. بعد از تسلط به یکی از دو سبک مذکور، به تمرین و شنیدن منابع دیگر سبک بپردازید. شنیدن منابع همزمان با دو سبک و لهجه شمارو کمی سردرگم میکنه.
منابع تقویت مهارت listening زبان لاتین، به بخش های مختلفی دسته بندی میشه. اما مهمترین این منابع، بخش زنده و قرار گرفتن در محیطهایی است که تمام شرایط جغرافیایی لاتین زبانان رو داره.
به صورتی که باید در مترو گوشهایتان به مکالمات روزمره بین مردم، پرسش و پاسخ ها در فروشگاه ها، همچنین ورزشگاه ها و محیط های عمومی عادت کند. رفته رفته با مشارکت در این گفت و شنودها تسلط بالایی در مهارت شنیداری پیدا خواهید کرد. اما قبل از آن، شاید لازم است چند منبع کلیدی دیگر را مورد استفاده قرار دهید. برای معرفی منابع به دسته بندی زیر توجه کنید.
منابع تخصصی
1- منابع مکتوب مانند کتابهای آموزشی، روزنامه ها، نشریات و مجله های آموزشی. اما برای مثال میتوان به کتاب های tactics for listening اشاره کرد که در سه بافت، مبتدی، متوسط و حرفه ای ارائه میشه. همچنین کتاب listening for IELTS collins از منابع پرطرفدار در داخل و خارج ایران است. همچنین کتاب traveller بسیار برای بالابردن مهارت شنیداری مفید است. این کتاب با یک سیدی همراه با فایلهای صوتی میباشد.
2- منابع سمعی: مانند گوش دادن به موزیک، گوش دادن به فایل های صوتی. مکالمه با دوستان و آشنایان خارجی زبان از طریق تماس های شنیداری.
3- منابع سمعی- بصری: این منابع در کنار سیستم شنیداری بحش درک تصویری شما را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. مانند دیدن اخبار، مستندات، فیلم های زیر نویس لاتین و … . مشاهده مجموعه سریال های معروف مانند دوستان (friends)، شرلوک هولمز، بازی تاج و تخت و غیره اشاره کرد.
4- با اساتید و مربیان با تجربه کار کنید. این اساتید بخاطر تجربه بالا شما را رفته رفته به سطح بالایی از آمادگی سوق میدهند.
منابع عمومی
1- قرار گرفتن در محیط های آموزشی با پایهی زبان انگلیسی. قرار گرفتن در این محیطها به صورت اتوماتیکوار شمارا ملزم به تقویت مهارت شنیداری میکند. چرا که در این محیط شما موظف هستید خودتان برای درک بهتر شرایط محیطی، تحت فشار قرار دهید.
2- وارد کردن تمرینات شنیداری در تمام بخشهای روزمره. برای مثال استفاده از پادکستهای مختلف با موضوعات گوناگون در مترو و … . استفاده از موزیکهای مختلف در هنگام ورزش و انواع مراودات مختلف در کارهای روزمره.
اپلیکیشنهای و نرم افزارهای آموزشی برای تقویت مهارت listening
امروزه اپلیکیشنها و نرم افزارهای آموزشی زبان، یکی از مهمترین کمک آموزشیها محسوب میشوند. کمک آموزشیهایی که میتوانند فضای واقعی جغرافیایی را در یک بافت مجازی تدائی کنند تا شما قابلیت شنیداری خودتون رو تقویت کنید.
اپلیکیشنهایی که برای تقویت مهارت شنیداری برای داوطلبان پیشنهاد میشه، شامل:
1- American English Listening pro: این برنامه یکی از پرطرفدار ترین اپلیکیشنهای یادگیری و تقویت مهارت لیسنینگ زبان انگلیسی. توسط اساتید زبان طراحی شده و دارای متن، پادکست، صدا ها و درسهای مختلف است. همچنین در سطوح کودکانه، مبتدی، متوسط و حرفه ای دسته بندی شده است.
2- Oxford English Listening یکی از اپلیکیشنهای مناسب جهت تقویت سیستم شنیداری است. باید توجه داشت این اپلیکیشن در سطوح مختلف طراحی شده و روزانه برنامهریزی شده است.
3- رادیوی بریتانیایی BBC: حتما این رادیو و مجموعه اطلاع رسانی را میشناسید. آنها به شایعه پراکنی معروف هستند. همچنین فایل های صوتی با کیفیتی برای تقویت مهارت شنیداری در اختیار کاربران قرار میدهند. شما نیز میتوانید از این فایل ها استفاده کنید. فیلم با زیرنویس لاتین نیز در آرشیو خود دارند. انهارا نیز تهیه کنید.
5- اپلیکیشن های زیادی برای تقویت سیستم شنیداری زبان آموزان نیز تولید شده که از این قبیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
English listening and speaking
English listening step by step
English listening practice
English listening daily
جمع بندی
تقویت مهارت شنیداری یکی از مهمترین بخش ها در یادگیری زبان انگلیسی است. استفاده از نرم افزارها و اپلیکیشنها، کتابها و اساتید مختلف میتونه شمارو کامل کنه، اما یادتون نره که مهمترین عامل خود شمایید.
آکادمی 24Talk میتونه در این مسیرهمراه شما باشه. برای این منظور دورهی مکالمه میتونه برای تقویت مهارت شنیداری و گفتاری شما بسیار موثر باشه.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با واحد پشتیبانی در ارتباط باشید.