سلام کنکوری‌ها؛ اگر در مورد زبان کنکور هر گونه مشکل یا سوالی دارید، فارغ از این که چقدر تا کنکور زمان دارید، پیشنهاد می‌کنم این مقاله رو از دست ندید. از شکل آزمون و بهترین منابع گرفته تا بهترین تکنیک‌ها و برنامه‌ریزی روزانه برای درس زبان برای شما توضیح داده شده.

شکل آزمون

زبان کنکور 99 | شکل آزمون

زبان عمومی از ۲۵ سوال تشکیل شده که به سه بخش تقسیم شده است.
۱۲ سوال مربوط به لغات و گرامر میشه، یک cloze test که ۵ سوال رو به خودش اختصاص داده و دو متن (reading) که هر کدام از آن‌ها ۴ سوال داره.
زمان پاسخگویی پیشنهادی ۲۰ دقیقه هست که به عبارتی برای هر سوال ۴۸ ثانیه زمان دارید. ضریب زبان انگلیسی در کنکور ۲ هست. درسته که این درس ضریب کمی داره اما مطمئن باشید که رسیدن به درصد بالا در آن با رعایت یک سری نکات خیلی سخت نیست و برای همین می‌تونه در نتیجه شما تاثیر گذار باشه.

برای هر بخش چه کار کنم؟

هر کدام از بخش‌های سوالات زبان کنکور نیازمند یک سری برنامه ریزی و روش‌هایی برای تمرین و یادگیری هست. به تفکیک در مورد هر قسمت توضیح خواهم داد.

۱) لغات

برای لغات توجه داشته باشید که باید تمام لغت‌هایی که در قسمت‌های مختلف کتاب درسی از جمله لغات، متن‌ها، صورت و پاسخ تمرین‌ها هست رو بلد باشید. بنابراین نباید فقط به واژگان آخر هر فصل اکتفا کنید. مهم‌ترین مولفه برای یادگیری واژگان تکرار هست. هر چقدر هم که کوتاه اما یک کلمه رو در طول هفته چندین بار تکرار کنید، راحت در ذهن شما نقش می‌بنده. واژه‌ها رو به همراه مترادف‌ها و متضادشان حفظ کنید. اگر برای هر کلمه مثالی که در دیکشنری‌ها برای آن به کار رفته است را هم نگاه کنید، کاربرد آن کلمه را بهتر درک کرده و بعدا که تست‌ها را می‌زنید، بسیار سریع‌تر به جواب خواهید رسید.

کلمات دشوار رو در یک دفترچه بنویسید و برای آن‌ها برنامه مرور و تکرار روزانه تا ۵ روز متوالی قرار دهید. از زمان‌های مرده‌ای مثل توی تاکسی، موقع خواب، زنگ‌های تفریح برای مرور آن‌ها استفاده کنید. از گوشی همراه خودتون هم می‌تونید به جای دفترچه استفاده کنید.

بدون شک بهترین روش برای مرور و تکرار کلمات استفاده از جعبه لایتنر هست. این روش به یادگیری بدون فراموشی هم شناخته میشه.
جعبه لایتنر از ۵ خانه تشکیل شده است. هر سری از کلمات بعد از خوانده شدن به خانه بعدی منتقل میشه. هر کلمه‌ای که در مرور روز بعد حفظ نبودید، یک خانه به عقب بر می‌گرده. هر کلمه‌ای که در خانه ۵ مرور شد و حفظ بودید، از سیکل خارج میشه. نرم‌افزار‌های مشابه لایتنر برای پلتفورم‌های مختلف وجود داره. نرم افزار memrise دقیقا مانند جعبه لایتنر برای شما عمل می‌کنه.

۲) گرامر

گرامر علاوه بر اینکه خودش بصورت مستقل تست داره، معمولا در کلوز تست‌ها هم بسیار کاربرد داره. برای یادگیری گرامر بهترین منبع خود کتاب درسی هست. شما باید تمام قواعد کتاب درسی رو به همراه تمرین‌ها ومثال‌ها مسلط باشید. خلاصه نویسی در گرامر بسیار می‌تونه فرآیند یادگیری شما رو سرعت ببخشه. پس از اینکه گرامر هر درس رو مطالعه کردید، خلاصه‌ای از اون بنویسید. با این کار بسیار سریع‌تر می‌تونید قواعد رو مرور کنید.

۳) کلوز تست (Cloze Test)

در کلوز تست با جاهای خالی مواجه می‌شید که به گونه ای طراحی شده‌اند که احساس می‌شه هر چهار گزینه می‌تونه جواب سوال باشه اما باید سعی کنید گزینه درست‌تر رو انتخاب کنید. حتما جمله بعد از جای خالی رو هم بخونید تا به فهم بهتری از موضوع برسید.

در آخرین تست از کلوز تست‌ها ، معمولا یک سوال هم از گرامر طرح می‌شه که اتفاقا جواب اکثر این تست‌ها هم گزینه‌ای است که حاوی فعل مجهوله! مهم‌ترین روشی که برای آماده کردن داوطلب برای حل کردن کلوز تست در کنکور سراسری میشه توصیه کرد این هست که هر شب یک متن کلوز تست حل کنه. بهتر است ابتدا تمامی کلوز تست‌های کنکور سراسری و آزاد را حل کنید و بعد سراغ کلوز تست‌های تالیفی برید. لغاتی که در این کلوز تست‌ها می‌بینید در حالی که براتون آشنا نیست و در کتاب درسی نیومده رو در دفترچه ای یادداشت کنید و آن‌ها رو هم بخونید و به خاطر بسپارید.

۴) ریدینگ ( Reading )

در کنکور سراسری بعد از بخش کلوز دو متن قرار داره، که هر کدام از آن‌ها ۴ سوال را به خود اختصاص داده است. شاید چالشی‌ترین قسمت زبان کنکور مربوط به این بخش میشه. چرا که تصور داوطلب‌ها این هست که زمان کافی برای پاسخگویی به این بخش وجود نداره.

در واقع این بخش بیشتر از این‌که به دانش زبانی خوبی نیاز داشته باشهد، به تکنیک‌ها و مهارت‌هایی برای سرعت بخشیدن در روند خواندن متن نیاز داره. تکنیک‌های مورد نیاز برای پاسخگویی به این بخش را به ترتیب به شما توضیح خواهم داد:

۱- skimming

در ابتدای مواجهه با ریدینگ شما باید به سرعت از روی متن بخونید تا یک برداشت کلی از متن پیدا کنید. در این قسمت نگران اینکه معنی کلمه یا جمله‌ای رو نمی‌فهمید نباشید. در این روش شما عنوان‌ها، زیرعنوان‌ها، شرح تصاویر، پاراگراف اول و آخر و جمله اول هر پاراگراف رو یک دور می‌خوانید. در ریدینگ‌های زبان کنکور به طور میانگین ۲۹۱ کلمه وجود داره که حدود۱۱ کلمه جدید در آن‌هاست. رویکرد برخورد شما با این کلمات بسیار مهم است. نباید از اینکه معنی آن‌ها رو نمی‌دانید نگران شوید. فقط باید شمای کلی از متن و نوشته آن بدست بیاورید.

۲- یک دور سوالات را بخوانید

بعد از این که یک دور متن رو خواندید یک دور سوالات رو بخوانید و زیر کلمات کلیدی آن‌ها خط بکشید. معمولا اعداد، اسم‌ها، تاریخ‌ها و فعل جملات کلمات کلیدی سوال هستند. دقت کنید که فقط یک دور صورت سوالات رو بخوانید، زیرا دو بار خواندن فقط باعث این میشه که زمان رو از دست دهید. بعد از اینکه این روش رو برای متن‌های مختلف تکرار کنید برای شما راحت‌تر به نظر می‌رسه.

۳- scanning

بعد از اینکه صورت سوالات رو یک دور خواندید، باید این بار متن رو مو به مو نگاه کنید و کلمات کلیدی سوالات و یا مترادف آن‌ها رو در متن پیدا کنید و زیر آن‌ها خط بکشید. این روند را که به درستی طی کنید به راحتی می‌تونید به سوالات پاسخ دهید.

  • نکته‌ای که در این قسمت بسیار مهم هست اینه که برای پاسخ دادن به سوالات هر ریدینگ موقع تمرین زمان تعیین کنید. ابتدا سعی کنید در ۶دقیقه به آن‌ها پاسخ دهید و کم کم با پیشرفتتون این زمان رو کمتر کنید تا به ۳ دقیقه و ۳۰ ثانیه که زمان واقعی شما در کنکور برای پاسخ به آن‌هاست برسید.

مشاهده ویدیو در یوتیوب

بهترین منابع برای زبان کنکور

بهترین منابع برای زبان کنکور

اولین و مهم‌ترین منبع برای زبان کنکور کتاب‌های درسی‌تون هست. شما باید به لغات، گرامر و متن‌های کتاب درسی مسلط بشید. برای این کار خیلی مهمه که برنامه‌ریزی کنید و روزانه مثلا متن یکی از دروس رو بررسی کنید. برای اینکه در بخش ریدینگ بتونید روشی که پیشنهاد شد رو به خوبی پیاده کنید، لازمش اینه که به لغات و متن‌های کتاب درسی مسلط باشید.

بعد از کتاب درسی بهترین منبع سوالات کنکور سراسری در سال‌های مختلف هست. خوشبختانه هر سال ۶ سری سوال زبان عمومی در رشته‌های مختلف وجود داره که منبع بسیار غنی و کلیدی برای شما محسوب میشه.

کتاب‌های انتشارات خیلی سبز(رضا کیا سالار)، مبتکران(شهاب اناری) و گاج برای زبان کنکور می‌تونند مکمل‌های خوبی برای کتاب درسی باشند. برای مبحث ریدینگ کتاب از متن نترسیم رضا کیا سالار بهترین و کامل‌ترین منبع برای شما خواهد بود.

برنامه‌ریزی روزانه

مهم‌ترین مسئله برای زبان این هست که باید مطالعه آن رو هر روز انجام بدید. اگر در یک هفته فرضا ۷ ساعت ساعت می‌خواهید برای زبان وقت بگذارید، بهتر است آن رو به روزی یک ساعت تقسیم کنید و حتی همین یک ساعت رو هم به سه زمان بیست دقیقه‌ای در طول روز تقسیم کنید. زبان انگلیسی نیازمند تمرین و تکرار زیاد است. به غیر از کنکور برای آینده شما زبان انگلیسی بسیار اهمیت داره. پس سعی کنید فقط به هدف کنکور این روش‌ها را پیاده نکنید و جوری کار کنید که در آینده هم بتوانید با سرعت بیشتری در زبان پیشرفت کنید.

با وجود اینکه سعی کردم به همه سوالات ممکن پاسخ بدم اما اگر سوال دیگه‌ای هست در قسمت دیدگاه‌ها در خدمت هستم.

دوره زبان انگلیسی آکادمی آنلاین ۲۴talk

برگرفته از صحبت‌های شهاب اناری و محمد گنجی