یکی از مهم ترین و سخت ترین مهارت های زبان انگلیسی، مهارت listening هست، برای این که چطور مهارت شنیداریمون رو بهبود ببخشیم با ما همراه باشید.

۱) انجام دادن تمرین‌های شنیداری

انجام tips listening یعنی تمرین‌های شنیداری فعال (active listening) حالا active listening یا تمرین مهارت شنیداری فعال چی هست؟

باید سعی کنیم که یکسری فایل صوتی در زبانی که می‌خوایم یاد بگیریم، پیدا کنیم، مثل:
کتاب‌های صوتی
پادکست‌ها
ویدیوهای یوتیوب
ted talk
همه این ها خیلی خوب هستن، ویدیوهایی که transcription (زیرنویسی از متن سخنرانی فرد) دارن رو شروع کنین به گوش دادن و همزمان اون متن رو هم باهاش بخونین . با این کار یعنی هم می‌شنوین، هم می‌خونین و نیم کره های مغز با هم کار میکنن.
البته بهتره که اولین بار سعی کنین فقط گوش بدین و بار بعدی، هم گوش کنین هم از روی متنش بخونین. مثلا اونجا می‌تونین ببینین که توی دفعه اول چه کلماتی رو متوجه نشدین و این باعث یادگیری بهتر میشه و می‌تونین کلمات و اصطلاحات جدید رو واسه خودتون یادداشت کنید.

چطور مهارت شنیداریمون (listening) رو بهبود ببخشیم

همیشه به یادتون باشه وقتی گوش میدین بار اول و مثلا یک کلمه رو متوجه نشدین، بار دوم که گوش میدین و کلمه رو می‌بینین، سعی کنین املاشو بنویسین و بین نوشتار کلمات و اون نحوه بیان کردنش واسه خودتون یک قانونی پیدا کنین، چون توی انگلیسی میدونین که خیلی وقت‌ها املا با تلفظ یکی نیست. سعی کنین به این موضوع آگاه باشین که چطور اون کلمه بیان میشه، سعی کنین بهش گوش بدین، بنویسین بخونیدش و در صحبتتون ازش استفاده کنین، این میشه یک راه برای اینکه چطور مهارت شنیداریمون رو بهبود ببخشیم و استفاده کامل از active listening یا تمرین مهارت شنیداری فعال، یعنی شما گوش دادین، کلمه جدید رو دیدین، خوندینش و نوشتینش و حالا توی مهارت گفتاری چیزی که خودتون دارین تولید و استفاده می‌‌کنین.

چطور مهارت شنیداریمون (listening) رو بهبود ببخشیم، active listening

۲) اجازه ندین ناامیدی به شما غلبه کنه

چون مهارت شنیداری یا listening میشه گفت یکی از سخت ترین مهارت یادگیری زبان هست، چرا که برای اینکه مهارت شنیداریمون رو بهبود ببخشیم کلا باید با یک سیستم آوایی جدیدی کنار بیایم و سعی کنیم اونو درکش کنیم، و این همیشه توی ذهنمون باشه که حتی ما توی زبان اول هم وقتی کسی صحبت می‌کنه یک مقدار قابل توجهی از کلمات رو حدس می‌زنیم یعنی در اونجا متوجه نمی‌شیم یا نمی‌شنویم خیلی از مسائل مثلا آلودگی‌های صوتی یا ممکنه کسی که باهامون صحبت می‌کنه ممکنه کلمات رو درست ادا نکنه، خلاصه منظور اینکه مهارت شنیداری برای کسی که زبان مادریش اون زبان هست مثل زبان فارسی برای ما، ممکنه خیلی از کلمات رو حدس بزنیم و مشکلی هم نداریم و باقی کلمات رو هم می‌دونیم چون تاثیریادگیری زمانی که شما درفضا قرار میگیرین با هیچ چیزقابل مقایسه نیست.

حالا توی زبان دوم خودش میشه یک مشکلی که ممکنه واسه خیلی‌ها باعث ناامیدی و سردرگمی بشه

همیشه یادتون باشه اگر دارین یک مهارتی رو یاد می‌گیرین یک قسمت خیلی بزرگ ازیادگیری احساس سردرگمی و گیج بودن هست یعنی اگر شما این حس رو نداشته باشین می‌تونم با اطمینان بگم که چیزباارزشی رو یاد نمی‌گیرین. پس اگر جایی ناامید شدین، دلسرد شدین، اینو همیشه به یاد داشته باشین یک قسمت بزرگی از یادگیری احساس سردرگمی هست و خونسرد باشین به خودتون یک استراحتی بدین و دوباره بعد از یک نفس عمیق، هدفونتونو روی گوشتون بذارین و پروسه یادگیری زبان انگلیسی رو ادامه بدین.

ازاحساس نگرانی و فشار داشتن نترسین، این میتونه عامل محرک برای ادامه دادن و پیشرفت باشه

۳) به چیزهایی که علاقه دارین گوش کنین

برای اینکه چطور مهارت شنیداریمون رو بهبود ببخشیم ، به چیزهایی که علاقه دارین گوش کنین و پیدا کردنش هم خیلی ساده هست، مثلا می‌تونین توی گوگل video about example with transcription که هم ویدیو و متنش هم درون اون فایل وجود داره و سرچ کنین وببینین.
مثلا می‌تونین سرچ کنین podcast about example with transcription و به راحتی فایل صوتی مورد علاقتون رو پیدا کنین . این بهتون خیلی کمک می‌کنه توی موضوعی که براتون مهم هست و بهش علاقه دارین بهتر باشین.

پادکست های bbc موضوعات متنوعی دارن و جذاب هستن نمونه هایی مثل:
چگونه برای آزمون هامون آماده بشیم؟
کلئوپاترا آخرین زن فرعونی که بر مصر حکومت کرد، که بود؟
و … که میتوانید به بخش پادکست های ما مراجعه کنید.

۴) آهنگ گوش کنین

سعی کنین که آهنگ هم گوش کنین، موسیقی خیلی خوبه، تک تک کلمات با ملودی و به یه لحن خاصی خونده میشن، خیلی خود اون موسیقی تاثیر داره که مغزتون خوب بتونه اون صداها و آوا های درونی درک کنه و طبیعتا آشناییتون با کلمات جدید بیشتر خواهد شد و خیلی هم ساده هست و باز می‌تونین توی گوگل آهنگی رو که دوست دارین به همراه اشعارش سرچ کنین.
یکی از منابع خوب برای آهنگ گوش دادن وبسایت سوند ترک و اپ اسپاتیفای هست که پیشنهاد میشه.

چطور مهارت شنیداریمون (listening) رو بهبود ببخشیم، listening to music

۵) لب خوانی کنین

سعی کنین لب خوانی هم داشته باشین به این معنی که مثلا وقتی که دارین با یکی حالا رو در رو صحبت می‌کنین یا مثلا دارین یک فیلمی رو نگاه می‌کنین تا یه حدی هم اگاه باشین به حرکت لب‌های اون طرفی که داره صحبت می‌کنه.
این خودش خیلی می‌تونه به صورت ناخودآگاه تاثیر بذاره روی درک شما، مغزتون خیلی از صداهارو با خیلی از حرکت‌های لب تطبیق میده و این خودش به شما خیلی در یادگیری مهارت شنیداری و تلفظ کمک خواهد کرد. یعنی اگر شما خیلی دقت کنین می‌بینین که فلان صدا رو اگر بخواین مثل native‌ها (یعنی افرادی که زبون مادریشون انگلیسی یا هر زبانی هست) تلفظ کنین باید مثلا حالت لب‌هاتون این مدلی باشه و این خیلی خودش کمک کننده هست.

چطور مهارت شنیداریمون (listening) رو بهبود ببخشیم، پادکست

فراموش نکنین جدای تقویت active listening، یک فایلی که خیلی دوستش دارین و خیلی با تمرکز روش کار می‌کنین یک بار بدون transcription و دفعه بعد با transcription کلمات جدید رو در میارین و می‌نویسین و می‌خونین بین املا و تلفظ و صداش ارتباط برقرار می‌کنین و در کنار active listening شما passive listening هم کار می‌کنین. یعنی شما دارین یک کاری رو انجام میدین در کنارش یک برنامه رادیویی انگلیسی زبان همینجوری واسه خودش پخش میشه این هم می‌تونه خیلی موثر باشه و سعی کنین این‌هارو با هم تطبیق بدین و یک جوری برنامه کاملی داشته باشین.

پیشنهاد من برای شما دیدن بخش چند رسانه ای ۲۴talk هست. همچنین تمام نکات انگلیسی در بخش مرکز آموزش رایگان زبان انگلیسی قرار داده شده هست که مطمعنا براتون مفید واقع خواهد شد.

منبع: verbling